Waar is collageen goed voor?

collageen

Voor we gaan beantwoorden waar collageen goed voor is, is het eerst slim de vraag wat is collageen te beantwoorden. Collageen is een structureel eiwit in ons lichaam dat weefsels en cellen aan elkaar bindt. Om het begrijpelijker te maken: het is de “lijm” die ons lichaam helpt zijn vorm en structuur te behouden, en als we het niet hadden, zouden we niet de menselijke vorm hebben die we hebben.

Collageen onderzoek

collageenUit collageen onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van het eiwit in ons lichaam uit collageen bestaat en met 16 soorten collageen in ons lichaam is ongeveer 90% van het collageen in het menselijk lichaam van het type I, II en III. Collageen type I en II zijn geconcentreerd in de huid, botten, pezen en ligamenten, terwijl type II vooral in de gewrichten voorkomt.

Collageen bevat ook verschillende aminozuren, die de bouwstenen zijn van eiwitten, en daarom bevat voedsel dat collageen bevat deze aminozuren die ons lichaam nodig heeft om onze spieren op te bouwen en ons in vorm te houden.

Waar wordt collageen gevonden?

Een heel rijtje voedingsmiddelen! Ik zet ze even op een rij.

  • Bottenbouillon, omdat dat een van de enige voedingsmiddelen is die biobeschikbaar collageen bevat, terwijl de meeste andere voedingsmiddelen de synthese van collageen in ons lichaam ondersteunen.
  • Zalm omdat het zink en omega-3 bevat, bekend om zijn ontstekingsremmende werking
  • Groene bladgroenten met een hoog chlorofylgehalte, waarvan bekend is dat het helpt bij het verouderingsproces
  • Citrusvruchten die veel vitamine C bevatten, omdat het een natuurlijk middel is met meerdere wenselijke effecten. Met een uitstekend veiligheidsprofiel wordt het steeds meer gebruikt bij fotoveroudering, hyperpigmentatie, weefselontsteking en bevordering van weefselgenezing.
  • Paprika’s en tomaten die de antioxidant lycopeen bevatten die de huid in zekere mate beschermt tegen schade door de zon.
  • Eigeel bevat collageen en verbetert de gezondheid van de gewrichten
  • Avocado’s bevatten vitamine E, belangrijk om de afbraak van collageen te voorkomen en heeft antioxiderende voordelen
  • Bessen, ofwel bosbessen of frambozen die antioxiderende voordelen hebben en vrije radicalen in ons lichaam bestrijden, die onze cellen beschadigen
  • Knoflook met een hoge concentratie zwavel, die de collageenproductie in ons lichaam bevordert.
  • Collageen poeder supplementen, hoewel ons lichaam soms niet in staat is om alle voedingsstoffen in supplementen op te nemen. Daarom moet collageenpoeder eerder worden toegevoegd aan een smoothie die enkele van de bovengenoemde natuurlijke ingrediënten bevat.

We moeten ook begrijpen dat het geen zin heeft om voedingsmiddelen met veel collageen te consumeren als we aan de milieukant nog steeds niets doen om schade aan collageen te voorkomen, wat contraproductief is. Levensstijlkeuzes die je collageen op den duur beschadigen zijn roken, een hoge bloedsuikerspiegel, blootstelling aan de zon, een zittende levensstijl, gewichtstoename en de consumptie van voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten en suiker, waarmee we doelen op voedingsmiddelen als snoep en fastfood. Het elimineren van deze schadelijke gewoonten uit ons dagelijks leven zal ook helpen bij de bescherming van het collageen dat ons lichaam van nature produceert.

Voordelen van collageen

Omdat collageen een groot aantal belangrijke aminozuren bevat, heeft het een grote verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen voor ons lichaam, van onze gewrichten tot veroudering en van haar en nagels tot lekkende darmen.

Vermindering van gewrichtspijn

Omdat het belangrijk is voor ontstekingsremming en bindweefsel, helpt collageen gewrichtspijn te verminderen en ons lichaam gezond te houden. Uit een onderzoek is gebleken dat sporters die gedurende 24 weken werden behandeld met het voedingssupplement collageenhydrolysaat minder gewrichtspijn hadden. De resultaten van deze studie hebben implicaties voor het gebruik van collageenhydrolysaat om de gezondheid van de gewrichten te ondersteunen en mogelijk het risico van verslechtering van de gewrichten bij een risicogroep te verminderen, hoewel de steekproefomvang klein was en er nog meer onderzoek op dit gebied gedaan moet worden.

Verbeterde huidelasticiteit en vermindering van veroudering

Veel gezondheidsproducten beweren collageen te bevatten en stellen dat als je crèmes met collageen in je huid wrijft, dat het de tekenen van veroudering kan verminderen. De waarheid is dat een onderzoek gericht op de behandeling van oudere vrouwen met collageen zag dat het de vochtigheid en verdamping van de huid positief beïnvloedde, maar de resultaten waren nog steeds niet significant. Het is moeilijk om de effecten echt te kennen omdat onze huid moeite heeft om de voedingsstoffen in crèmes goed op te nemen en het zou beter zijn om te zoeken naar natuurlijke voedingsbronnen die collageen bevatten om je van binnenuit positief te beïnvloeden.

Collageen is ook het belangrijkste bestanddeel van wat haar en nagels maakt, en dus moeten we voor sterke nagels en haar ook zorgen dat we voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan collageen.

Helpt bij lekkende darmen

Het lekkende darmsyndroom is een kwaal die elke dag meer mensen treft. Nu we meer weten over onze darmbacteriën en het microbioom dat daarin bestaat, begrijpen we hoe belangrijk het is om dit probleem op te lossen, en niet alleen voor onze spijsvertering. Collageen helpt bij het genezen van een lekkende darm, omdat het helpt bindweefsel te vormen in de beschermende bekleding van ons maag-darmkanaal, en zo voorkomt dat een lekkende darm problematisch wordt.

Ga jij collageen proberen of niet?

Collageen komt overal in ons lichaam voor en blijkt belangrijk te zijn voor onze huid, spijsvertering en het verminderen van gewrichtspijn. We begrijpen dat het bij de meeste supplementen beter is om collageen uit natuurlijke bronnen te halen, zoals bottenbouillon, als je ten volle wilt profiteren van wat het biedt. Je ziet misschien een vermindering van het zichtbare verouderingsproces, maar er zijn ook andere omgevingsfactoren die van invloed zijn op hoe we verouderen, naast de genetica.

Gezonde levensstijl blijkt ook met collageen belangrijk

Een gezonde levensstijl houdt in dat je slechte gewoonten, zoals ongezond eten en roken, uitbant en onze huid beschermt tegen de schade die de zon veroorzaakt. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen of voedingsmiddelen die helpen bij de productie en synthese van collageen zijn veel van dezelfde voedingsmiddelen die in elk evenwichtig dieet zouden moeten zitten, en daarom zijn de voedingsstoffen die we daaruit halen belangrijk voor onze gezondheid en voeding. Als we actief blijven en voor onszelf en onze voeding zorgen, dan zullen we allemaal gezonder leven en ons lichaam zal er van houden.