Heeft collageen poeder eigenlijk zin of onzin?

Hoewel het idee om collageen toe te voegen aan voedingsmiddelen en dranken om de huid mooier te maken behoorlijk spectaculair zou zijn, komt de vraag al snel op of collageen onzin is of toch een wondermiddel. We doken in de verhalen die op het internet te vinden zijn over producten gebaseerd op het collageeneiwit.

Collageen in botten en huid

Collageen is een belangrijk structureel eiwit dat wordt aangetroffen in botten, ligamenten, kraakbeen en huid en wordt beschouwd als een dynamisch eiwit, wat betekent dat het continu wordt geproduceerd en afgebroken. Zoals het geval is voor elk eiwit, zijn de grondstoffen die nodig zijn voor de vorming ervan aminozuren, die in lange eiwitketens worden geweven door cellen die fibroblasten worden genoemd.

Aminozuren en eiwitten

Vereiste aminozuren komen uit de voeding, meestal uit eiwitten die we binnenkrijgen. Tijdens de spijsvertering worden deze eiwitten afgebroken tot hun samenstellende aminozuren die vervolgens door cellen kunnen worden gebruikt om de eiwitten op te bouwen die het lichaam nodig heeft.

Productie van collageen

Naarmate we ouder worden, vertraagt de productie van collageen en wordt het verlies van collageen meer merkbaar met het verschijnen van een dunne huid en rimpels. Dit is waar het verleidelijke idee om het dieet aan te vullen met collageen om de hoek komt kijken. Aangezien rimpels te wijten zijn aan een verlies van collageen, waarom zou je het dan niet vervangen door collageen aan het dieet toe te voegen?

Tegen pijn en ontsteking van gewrichten geen onzin?

Als je ouder wordt, is de vermindering van collageen niet te wijten aan een gebrek aan aminozuren in de voeding. We eten veel eiwitten om ons lichaam te voorzien van de essentiële aminozuren die nodig zijn om te functioneren. Wat wel vertraagt, zijn de chemische reacties die collageen vormen en dergelijke supplementen kun je eens proberen als het gaat om de pijn en ontsteking van gewrichten omdat collageen wellicht dan toch geen onzin blijkt te zijn? Hopelijk komt er binnenkort eens een botsan met meer onderzoek naar de werking van collageenpoeder.