Waarom zijn mensen bang voor de tandarts?

Er is niemand die met plezier naar de tandarts gaat, maar er zijn mensen die daadwerkelijk een grote angst of zelfs een fobie voor de tandarts hebben. Hoe komt dit eigenlijk? Het is natuurlijk een vervelende aangelegenheid, maar waarom is het voor zoveel mensen een angst?

Jeugdtrauma

Er zijn mensen die in hun jeugd, door een verkeerde (psychologische) aanpak, een tandartsbezoek dusdanig vervelend hebben ervaren, dat het een trauma is geworden. Met de juiste arts en de juiste methodes is dit vaak goed op te lossen. Als u bij de tandarts een afspraak maakt heeft u de mogelijkheid om behandeld te worden door een zogenaamde angsttandarts. Iemand die is opgeleid om goed met uw angsten om te kunnen gaan. U wordt dan extra begeleid.

Pijn

De tandarts wordt gauw geassocieerd met pijn. Een stekende, alles doordringende pijn. Het is vaak echter meer angst voor de pijn, dan daadwerkelijk pijn. De meeste ingrepen zijn pijnvrij, zeker met de juiste verdoving. Een vervelende prik, maar geen pijn.

Geluiden

Angst wordt ook veroorzaakt door de luide geluiden van de boren en slijpers die de tandarts gebruikt. De trillingen gaan door de hele kaak en hoofd. Een heel naar gevoel, maar het is zo over.

Wat kan er aan gedaan worden?

Voor mensen met een (grote) angst voor de tandarts zijn er speciale angsttandartsen. Deze zijn niet alleen opgeleid in methodes die minder pijnlijk zijn, ze zijn ook onderricht in de wijze waarop men om dient te gaan met de angst van de patiënten. In deze praktijken wordt veel aandacht gegeven aan de patiënt, alles wordt overlegd en de behandelschema’s worden aangepast op de persoon. Bij de meeste mensen die naar een angsttandarts gaan, is het zo dat ze na een aantal jaren de angst achter zich hebben gelaten en naar een reguliere tandarts over kunnen stappen.