Sieraden gemaakt van fossiele hars (barnsteen)

Misschien heb jij ook wel eens van het materiaal barnsteen gehoord. Het is een materiaal dat veel gebruikt wordt in sieraden. Het is ontstaan uit hars die van naaldbomen is afgedropen, miljoenen jaren terug.

Barnsteen wordt ook wel amber genoemd, dat is de Engelse benaming. In Nederland gebruiken we deze benaming ook wel eens als het om edelstenen gaat. Barnsteen is een materiaal dat flink in populariteit stijgt, zeker doordat opkomende economie├źn er interesse in tonen. Het kan dus interessant zijn om barnsteen verkopen te overwegen. Door de hogere prijs levert het natuurlijk ook wat meer op.

Het materiaal wordt bewerkt en er worden vervolgens sieraden van gemaakt. De bewerking is over het algemeen dat de stenen worden gepolijst en krijgt op die manier hun karakteristieke uitstraling. Doordat het in waarde is gestegen overwegen veel mensen die nog oude barnsteen sieraden hebben, om deze te verkopen. Er zijn dan ook bedrijven die zich specialiseren in de inkoop van het materiaal van particulieren, net zoals er bedrijven zijn die goud inkopen van particulieren.

De kleur van barnsteen

De kleur van amber is meestal geelachtig, alhoewel er ook andere kleuren bestaan. Zoals gezegd is amber dus ontstaan uit naaldbomen dat miljoenen jaren geleden uit de bomen is gedropen. Het komt overigens ook voor dat er bepaalde insecten in een barnsteen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld een sprinkhaan of een ander insect. Het is zeer interessant om te zien en komt niet heel erg vaak voor.

De manier waarop de hars versteend is, zorgt voor de kleur van de steen. Alhoewel de meeste stenen geel / oranje zijn, bestaan er ook andere kleuren. Er zijn ook rode, blauwe, groene en donkere barnstenen gevonden. De meeste mensen die sieraden hebben zullen echter een gele of oranje barnsteen hebben, hier is dan ook de meeste vraag naar. Als u dus nog barnsteen heeft liggen, dan kan dit het overwegen waard zijn om eens te laten taxeren. Zeker als de prijs goed is, dan kunt u aan uw ouden sieraden nog wat geld overhouden. Toch leuk!?