Is hooggevoeligheid misschien mijn probleem

Werk jij graag alleen? En zijn die vervelend geluiden voor jou nog vervelender dan ze voor andere mensen lijken te zijn? En krijg je vaak de kritiek dat je dingen te persoonlijk neemt? Dan is er een reële kans dat je een HSP bent (een highly sensitive person). Die kans is sowieso reëel, want de schatting is dat 10 – 20% van de Nederlandse bevolking met dit persoonlijkheidskenmerk is geboren.

Is het een aandoening?

Soms word hooggevoeligheid aangeduid als een aandoening. Maar wij vinden het meer een kenmerk. Als iemand meer kan voelen dan iemand anders, dan is dat in onze ogen geen aandoening maar een kenmerk. Toch is het natuurlijk nog steeds een minderheid van de bevolking welke hiermee is uitgerust. Sommige mensen denken ook dat veel mensen met de diagnose ADD of ADHD (een aandoening die veel voorkomt in Nederland) eigenlijk HSP zijn. Veel van de symptomen zijn namelijk gelijk.

Natuurlijk zijn er negatieve kanten wanneer je HSP bent. Drukke omgevingen kunnen erg intimiderend voor je zijn. Als je op een druk kantoor werkt, dan kunnen geluiden van bijvoorbeeld de telefoon en de drukte erg afleidend voor je zijn. Jij lijkt er meer last van te hebben als collega’s. Dit kan afhankelijk van het werk dat je doet natuurlijk behoorlijk vervelend zijn. Als je een drukke kantoor baan hebt waar heel de dag de telefoon gaat, dan kan dit een effect hebben op je productiviteit. Veel HSP mensen bloeien dan ook op als zelfstandige of ondernemer. Vaak in een creatief of analytisch vakgebied.

Je bent niet alleen..

Ook is het zo dat veel mensen geen flauw idee hebben waarom ze diverse vage klachten hebben. Misschien hebben ze al diverse dokters bezocht en er is nooit iets uitgekomen. Ze blijven zich altijd een beetje ‘anders’ voelen dan de rest. Wanneer iemand erachter komen HSP te zijn, kan er een wereld voor ze open gaan. Opeens realiseren ze wat er met ze ‘aan de hand’ was al die tijd. Wanneer je dit weet kun je hier ook rekening mee houden en zorgen van de juiste ontspanning. Op het internet is ook de hooggevoeligheidstest uit te voeren. Uit een aantal vragen kan worden bepaald of je mogelijk HSP bent. Online kun je er meer over vinden.