Hoe ontstaat posttraumatische dystrofie?

Verschillende medische aandoeningen zijn al lange tijd bekend, maar de laatste jaren worden pas ontdekkingen gedaan over de oorzaken en het ontstaan ervan. Een goed voorbeeld hiervan is posttraumatische dystrofie. De aandoening wordt ook wel complex regionaal pijnsyndroom of Sudeckse dystrofie genoemd. Deze laatste naam is te danken aan een Duitse chirurg met de naam Paul Sudeck. Hij was de eerste medische professional die uitgebreid onderzoek deed naar posttraumatische dystrofie. De arts beschreef de symptomen en resultaten van lichamelijk onderzoeken nauwkeurig maar wist in de periode dat hij leefde (van 1866 tot 1945) niet de vinger te leggen op hoe posttraumatische dystrofie ontstaat. Tegenwoordig is hier wel meer over bekend, maar blijft het nog altijd een mysterieuze aandoening. Meer bij Vrij van pijn te lezen.

Buiten proportionele reactie zenuwen

Posttraumatische dystrofie is een buiten proportionele reactie van de zenuwen op een klein letsel. Een persoon kan bijvoorbeeld zijn of haar hand stoten. Een normale reactie zou in dat geval zijn dat er een blauwe plek op de hand verschijnt die na een paar dagen weer volledig verdwenen is. Bij posttraumatische dystrofie reageren de zenuwen echter op een hele andere manier. Deze versturen namelijk een constant pijnsignaal naar de hersenen waardoor er een abnormale zenuwactiviteit ontstaat. Het resultaat hiervan is dat de ledematen extreem opzwellen en de patiënt continu een gevoel van pijn ervaart. Andere symptomen van de aandoening zijn: kleurveranderingen op de huid, overmatige zweten en gevoelsstoornissen.

Patiënten doelgroep en oorzaken

Hoewel nog niet alles bekend is over deze aandoening weten medici nu al wel dat de pijngevoelens en andere symptomen worden veroorzaakt door de hersenen in plaats van een letsel. Traditionele medicijnen die als pijnstiller gebruikt worden zijn daarom niet effectief. In plaats daarvan worden medicijnen voorgeschreven die een neuropathisch effect op de hersenen hebben. Ook opvallend is dat de patiënten doelgroep voor een groot deel uit vrouwen bestaat. Vooral vrouwen in de leeftijdsgroep 61 tot 70 jaar krijgen drie keer vaker met posttraumatische dystrofie te maken dan iedere andere doelgroep. In bijna de helft van deze gevallen is de oorzaak van de aandoening een operatie. De patiënten krijgen bijverschijnselen die niet in verhouding staan tot de uitgevoerde medische behandeling.